Falafel. Gdy Twoi znajomi idą na kebaba

Falafel

Falafel to tak naprawdę danie bez mięsa. Przywędrowało do nas z krajów arabskich, gdzie jest od wieków bardzo popularne. Choć w jego składzie nie ma mięsa, falafel bez problemu kupimy w większości „kebabów”, co przydaje się przy dość mocno w chwilach, gdy z większą grupą znajomych jemy na mieście, a nie chcemy jeść nic mięsnego.

Falafel. Skąd się wziął i co to takiego?

Falafel to bezmięsny przysmak w postaci kulek, a jeszcze częściej kotleta, tyle że przygotowywanego bez mięsa. Robi się go na bazie ciecierzycy bądź bobu, w obu przypadkach odpowiednio doprawiając. Całość jest smażona i spożywana najczęściej w picie, wzbogacona także warzywami i odpowiednim sosem. Pewnie dlatego falafel cieszy się też dużą popularnością w miejscach, gdzie serwowany jest „tradycyjny” kebab. Tutaj falafel bez mięsa jest również bardzo często wybieraną potrawą. Zamienniki mięsa w “budce z kebabem”? Czemu nie.

Fenicja ul Francuska

Falafel z Fenicji na Francuskiej

Jednym z miejsc, w których Warszawiacy skosztować mogą falafela, jest bar-„kebab” Fenicja na modnej w stolicy ulicy Francuskiej. My kupiliśmy tam falafel kilka dni temu, by spróbować czegoś, co przynajmniej z wierzchu wygląda jak kebab. Co więcej, z wyglądu falafel można nawet pomylić z kebabem w picie. W smaku jednak czuć dość wyraźną różnicę, którą można byłoby mimo wszystko zniwelować, używając odpowiednich, „bardziej mięsnych” przypraw.

Falefel Fenicja Cena

Falafel bez mięsa to wg nas fajna potrawa, którą zastąpić można mięsne potrawy i spożywać, gdy całą paczką idziemy na miasto, a większość zamawia tradycyjny „mięsny kebab”.